Wat je moet weten bij aankoop van een Ebike

Wat je moet weten bij de aankoop van een e-bike

Het kopen van een e-bike doe je niet zomaar. Er zijn veel verschillende merken en uitvoeringen en de prijzen kunnen ook nogal verschillen. Het is daarom verstandig om je goed te oriënteren. En je af te vragen waar jij de fiets voor wilt gaan gebruiken. 

Aankooptips elektrische fiets 

  1. Waar kopen

Een e-bike kun je online kopen of bij een fietsspeciaalzaak. Een fietsspeciaalzaak biedt in de meeste gevallen een goede service en aftersales. Steeds meer online aanbieders bieden dat ook, maar doordat deze minder lokaal opereren kunnen garantiezaken langer duren. Communiceren met online zaken kost in de meeste gevallen ook meer moeite. Bijkomend voordeel bij de fietsspeciaalzaak is dat je daar de specialist in de ogen kunt kijken. Soms kun je wachtten op de reparatie of ondertussen een boodschap doen of kan er vrij gemakkelijk een vervangende fiets geregeld worden terwijl jouw fiets gerepareerd wordt.

  1. Prijs

Voor e-bikes geldt: goedkoop is vaak duurkoop. Vanaf ongeveer € 1200,- zijn kwalitatief goede e-bikes te koop. Uiteraard zijn er uitzonderingen wanneer bepaalde A-merken tijdens een actie goedkoper worden aangeboden. E-bikes boven de € 2500,- zijn vaak uitgerust met geavanceerdere technieken en luxere onderdelen. Online zijn er ook behoorlijk wat professionele tests en reviews te vinden.

  1. Frame

Steeds meer mannen kiezen vaker voor een e-bike met een damesframe. Zo’n frame maakt het gemakkelijker om op en af te stappen. Inmiddels zijn bijna alle frames beschikbaar als e-bike. Van modieuze stadsfiets, traditionele oma-fiets tot snelle mountain e-bike.

  1. Motor: welke?

Iedere motor heeft zijn voor- en nadelen. Een e-bike met voorwielaandrijving is vaak lager geprijsd. Een middenmotor heeft een laag zwaartepunt.  En voor een natuurlijke beleving moet je vaak een achterwielmotor hebben. De keuze voor een voorwiel-, midden- of achterwielmotor is daarom vaak een kwestie van prijs en je eigen persoonlijke voorkeur. Test dan ook goed de verschillende e-bikes uit om te ervaren welke het beste bij jou past.

  1. Versnellingsnaaf/derailleur

Een versnellingsnaaf in combinatie met een gesloten kettingkast vergt veel minder onderhoud dan een open derailleursysteem. Denk bijvoorbeeld aan weer en wind, stof, water en zand. Daarnaast kun je met een versnellingsnaaf schakelen in stilstand. Een e-bike met derailleur is vaak lager van gewicht en heeft meestal meer versnellingen.

  1. Uitneembare accu/accu in frame

Een uitneembare accu heeft als voordeel dat je die bijna overal kunt opladen. Een accu die in het frame is weggewerkt, geeft de fiets meer stabiliteit. Tegenwoordig zijn de meeste frameaccu’s ook uitneembaar.

Ebike Accu
Sparta-F5e-LTD-Dames-2
Ebike display

7. Display

Ga na hoe gemakkelijk en uitgebreid de display is. Vind je het leuk om allerlei ritgegevens te bekijken, kies dan voor een fiets met een uitgebreid digitaal display. Vind je deze extra features wat minder belangrijk, dan kun je prima met een eenvoudiger display uit de voeten. Sommige modellen zijn voorzien van een afneembaar display. Wanneer de display afgekoppeld is, maakt dit de e-bike onaantrekkelijker voor diefstal

8. Capaciteit accu

Wanneer je langere afstanden fietst, kies dan voor een e-bike met een accu met een grote capaciteit. De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Wh – Watturen. Fiets je alleen korte afstanden, dan kun je geld besparen door een accu met een mindere capaciteit te kopen.

9. Gewicht

E-bikes wegen zwaarder dan normale fietsen. Moet de e-bike mee op de fietsdrager? Let dan ook op het gewicht. Er zijn lichtere modellen (max. 22/23 kilogram).

10. Proefrit

Maak voor de aanschaf altijd een aantal testritten op e-bikes van verschillende modellen en het liefst met verschillende systemen/motoren. Er zijn namelijk grote verschillen in gebruiksgemak en comfort en dit kun je alleen tijdens een testrit ervaren. De ‘test centers’ van verschillende grote merken zijn hier zeer geschikt voor. De 2WielerFloriande is een officieel Batavus en Sparta e-bike testcenter en reparatiepunt.  

10. Actieradius

De opgegeven actieradius door fabrikanten gelden doorgaans voor de meest gunstige omstandigheden zie het dus vooral als een richtlijn.

11. Vervangende prijs accu

Naast de prijs van de fiets, is de vervangende prijs van de accu ook belangrijk. Informeer hier naar want vaak is dit een van de eerste dure onderdelen wat vervangen moet worden. Let ook op  de garantieduur van de accu.

12. Na de aankoop

Laat je fiets optimaal afstellen door verkoper of fietsenmaker (versnellingen, remmen etc.) en lees de gebruiksaanwijzing aandachtig. Lees deze tips voor een optimaal gebruik van je accu.

13. Recht op garantie

Let op de voorwaarden voor de garantie. Moet je na de aankoop nog wat invullen en opsturen, een (online) formulier invullen of doet de fietsspecialist het voor je? Kun je garantie bij kopen? Wellicht in combinatie met een service plan? De fietsspecialist van de 2Wieler Floriande zal je graag informeren over haar unieke garantie en service plan.

Veel succes bij de aankoop van je e-bike.

Hier kun je nog een checklist downloaden om eventueel mee te nemen naar de fietsspecialist.

Dit bericht is gebaseerd op de volgende bronnen:
ANWB , Elektrischefietstest.nl